VAR verklaring blijft tot nader order bestaan

 
De zogenaamde VAR verklaring blijft tot nader order bestaan, in tegenstelling tot eerdere geluiden. Dit is eind december 2014 besloten in de Tweede Kamer. Dit is van belang voor waarnemers en huisartsen die waarnemers inzetten.

Eind december heeft de Tweede Kamer besloten het wetsvoorstel van Staatssecretaris Wiebes (Financiën) om de VAR (Verklaring arbeidsrelatie) te vervangen tot nader order uit te stellen. Het plan was de VAR voor zzp'ers en freelancers te vervangen door de BGL (Beschikking geen loonheffingen). Dit zou gevolgen hebben voor waarnemers en praktijkhoudend huisartsen die waarnemers inhuren.

Besluit Tweede Kamer

Voorlopig blijft de VAR dus bestaan en verandert er niets aan de huidige situatie voor waarnemers en praktijkhouders. De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel echter tot nader order uitgesteld, en dus niet afgestemd. De LHV blijft de ontwikkelingen op de voet volgen.

Wat betekent dit voor nu:

Waarnemend huisartsen die al een VAR-WUO hebben

Blijf je als waarnemer in 2015 hetzelfde werk doen onder dezelfde omstandigheden en voorwaarden? Dan mag je je VAR voor 2014 ook in 2015 blijven gebruiken totdat de nieuwe wet- en regelgeving ingaat. Je hoeft dus geen nieuwe VAR voor 2015 aan te vragen en je krijgt niet automatisch een nieuwe VAR voor 2015 van de belastingdienst. Deze regeling geldt voor alle geldige VAR's die je voor 2014 hebt.

Waarnemend huisartsen die een VAR-WUO aan willen vragen

Heb je nog geen VAR of veranderen de omstandigheden of voorwaarden waaronder je werkt, dan kun je gewoon een nieuwe VAR aanvragen. Een nieuwe VAR voor 2015 kon je vanaf 1 september 2014 aanvragen. De VAR blijft geldig totdat de nieuwe wet- en regelgeving ingaat. Wil je zeker weten of je een VAR moet aanvragen? Ga naar de website van de belastingdienst en gebruik het hulpmiddel ‘Wel of geen Verklaring arbeidsrelatie aanvragen’

Praktijkhouders die waarnemers inzetten

Voor praktijkhouders is het belangrijk om te weten dat de VAR-WUO waarover hun waarnemer beschikt ook in 2015 geldig is tot het moment dat eventuele nieuwe wet- en regelgeving ingaat.