Slechthorendheid, het raakt ons allemaal!

 
Slechthorendheid, het raakt ons allemaal!
Uit onderzoek blijkt: slechthorende begrijpt arts vaak niet goed. In december 2019 was er veel belangstelling voor de lezing van Onno Crasborn (hoogleraar gebarentaal aan de Radboud Universiteit) en Merel van Zuilen (deskundige). Initiatiefneemster was Liesbeth van Besouw, huisarts bij huisartsenpraktijk Het Meijhuis in Nijmegen.

In de zaal zaten huisartsen, assistenten,  praktijkondersteuners, fysiotherapeuten, logopedisten en andere eerstelijns zorgverleners, allen op zoek naar betere dienstverlening voor slechthorende patiënten. 

Nederland kent zo’n 1,7 miljoen slechthorenden. Ga er van uit dat zij dagelijks contact hebben met 6 mensen, dan gaat het om zeker 10 miljoen mensen die direct worden geconfronteerd met de uitdagingen in het communiceren met slechthorenden.

Crasborn pleit er daarom voor om spraak veel bewuster te ondersteunen met gebaren, dat maakt communiceren makkelijker voor slechthorenden en leidt tot minder eenzaamheid.

Op een interactieve manier ging de dove Merel van Zuilen met de zaal in gesprek en werd kennis gemaakt met gebarentaal en het gebruik van een gebarentolk. Aan de hand van anekdotes, uitwisseling van praktijkverhalen en zinvolle simpele tips werd bewustwording getriggerd omtrent het anders omgaan met slechthorende patiënten.

Het feit dat we allemaal in onze dagelijkse communicatie al zeker 120 gebaren onbewust kennen en gebruiken was een eye opener.

De deelnemers waren enthousiast, met als conclusie meer alertheid ten aanzien van slechthorendheid en de bijdrage die zorgverleners kunnen hebben:

  • in de communicatie met patiënten;
  • in het expliciet hiervan vastleggen in het patiëntendossier;
  • in het informeren over het gebruik van gebaren. 

Voortaan draait op de monitor in hun wachtkamer informatie mee over nut en noodzaak van gebaren bij slechthorendheid.  

Meer weten? Kijk op www.grootsgebaar.nl. Werkt u in de zorg, en wilt u een vergelijkbare bijeenkomst organiseren voor uw collega’s? Neem contact met ons op info@grootsgebaar.nl