22 wekenprik in Rijksvaccinatieprogramma

 
Vanaf 16 december 2019 wordt de maternale kinkhoestvaccinatie (genoemd de 22 wekenprik) opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Vanaf die datum kunnen zwangere vrouwen bij jeugdgezondheidszorg-organisaties terecht om gratis de 22 wekenprik te halen. U leest hieronder hoe de afdeling Jeugdgezondheidszorg van GGD Gelderland-Zuid deze vaccinatie (voorlopig) geregeld heeft.

Vaccineren via de afdeling Reis & Vaccinaties

De 22 wekenprik zal voorlopig gezet worden door verpleegkundigen en doktersassistenten van onze afdeling Reis & Vaccinaties. Zij zullen de zwangere vrouw ook informatie geven over het RVP-programma en het eerste contact met de jeugdgezondheidszorg. In de loop van de komende maanden wordt bekeken op welke manier de jeugdgezondheidszorg het aanbod van de 22 wekenprik aan zwangere vrouwen zelf vorm gaat geven. Zodra hierover meer bekend is, zullen wij u informeren.

Hoe verloopt het maken van een afspraak voor een zwangere?
De verloskundige/gynaecoloog verwijst de zwangere door naar de RIVM-website: www.22wekenprik.nl. Ook u kunt (indien van toepassing) zwangere vrouwen verwijzen naar deze website.

De zwangere wordt via deze site, via het intypen van haar postcode, verwezen naar onze afdeling Reis & Vaccinaties. Zij kan bij onze GGD op drie manieren een afspraak maken:

  1. Online, via een afsprakenmodule
  2. Via een bel-mij-terug formulier op onze website
  3. Telefonisch, via een klantcontactcentrum: 0900-82 22 467 (0,10 cent per minuut)

De vaccinaties worden gegeven in Nijmegen, Oosterhout, Tiel en Wijchen.

Welke zwangere vrouwen komen in aanmerking voor een 22 wekenprik?
Alle vrouwen vanaf 22 weken zwangerschap komen in aanmerking voor de 22 wekenprik. In ons werkgebied vaccineren wij vrouwen die wonen in een van de volgende gemeenten: Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen, Neder-Betuwe, Nijmegen, West Maas en Waal, Wijchen en Mook en Middelaar. Vrouwen die wonen in de regio Rivierenland worden via de website verwezen naar onze collega-organisatie Santé Partners en kunnen de prik daar gratis halen.

Publiekscampagne en meer informatie voor de zwangere
Vanaf 2 december 2019 begint een landelijke publiekscampagne over de 22 wekenprik. De verloskundigen en gynaecologen ontvangen informatie, folders en posters vanuit het RIVM. Ook op de website van GGD Gelderland-Zuid komt informatie over de 22 wekenprik. Hier is ook het aangepaste vaccinatieschema voor baby’s van moeders die een 22 wekenprik hebben ontvangen te vinden. De jeugdarts stelt tijdens het 4-weken-consult op het consultatiebureau vast of een baby in aanmerking komt voor dit aangepaste schema.

Meer informatie?
Heeft u nog vragen of behoefte aan meer informatie? Neem dan contact op met Emilie Ruiter, stafarts Jeugdgezondheidszorg: 06–22 20 43 75.