WDH | Nascholing Dermatoscopie

 
 
In navolging van de STIP cursus Verdachte huidafwijkingen biedt de Werkgroep Deskundigheidsbevordering Huisartsen (WDH) Nijmegen e.o. dit najaar samen met SCEM een nascholing Dermatoscopie

Schrijf u snel in via deze link. Het aantal deelnemers is beperkt.

Programma
Vanaf 10 september kunt u de online pretoets maken. U moet deze toets voor de eerste bijeenkomst op 24 september hebben gemaakt. U ontvangt de inloggegevens van de toets na de inschrijving via SCEM.

1e Bijeenkomst  24 september, Hotel van der Valk Molenhoek

15.30 

Inloop en registratie 

16.00

Inleiding in de dermatoscopie

16.45

Algoritme en bespreking top 12 belangrijkste verdachte huidafwijkingen

17.45

Pauze met buffet

18.15     

Vervolg interactieve bespreking met tussentijdse en afsluitende quiz

19.30     

Instructie thuisopdracht

20.00     

Afsluiting

2e Bijeenkomst  5 november, Hotel van der Valk Molenhoek

15.30    

Inloop en registratie

16.00

Inventarisatie ervaringen met de eigen patiëntcasus; selectie, foto’s maken, uploaden enz. 

16.20     

Bespreking casus uit eigen praktijk (blok 1) 

17.00     

Intermezzo 

17.20     

Bespreking casus uit eigen praktijk (blok 2)

18.00     

Pauze met buffet 

18.30     

Intermezzo

18.50

Bespreking casus uit eigen praktijk (blok 3)

19.30

Posttoets

20.00

Afsluiting


Zes maanden na bijeenkomst 1 kunt u de online retentietoets maken. Nadat u de gehele leercirkel van de nascholing (pretoets – bijeenkomst 1 – eigen patiëntcasus – bijeenkomst 2 – posttoets – retentietoets) hebt doorlopen, ontvangt u de accreditatiepunten.

Inhoudelijke informatie

De European academy of Dermatologie and Venereology (EADV) heeft een nieuwe methode ontwikkeld voor dermatoscopie, uitstekend toepasbaar in de eerste lijn. Een 'Groene Vlag' is een goedaardige huidafwijking die kan lijken op een (voorstadium) van huidkanker. In de EADV Groene Vlaggen cursus wordt de kennis van de diagnostiek met het blote oog en met de dermatoscoop vergroot en krijgt de huisarts meer grip op de beoordeling van plekjes waar de patiënt zich onnodig zorgen om maakt. We richten ons op de diagnostiek van de 12 meest voorkomende groene en rode (on)zeker maligne, vlaggen. Deze nascholing is bedoeld om de differentiatie tussen goed en fout, pluis en niet pluis te optimaliseren. Hierdoor vermindert het aantal onnodige excisies en verwijzingen. Bij de cursus ontvangt u het zakboekje 'Dermatoscopie voor de huisartsenpraktijk, de groene en rode vlaggen'.

Wilt u meer informatie over de SCEM, dan kunt u contact opnemen met Henriëtte van Mourik
Tel: (0345) 576642
 E-mail: hvmourik@scem.nl

De Groene Vlaggen-cursus bestaat uit twee bijeenkomsten met 6 weken ertussen. In die weken wordt door de deelnemers in de eigen praktijk een drietal patiëntcasus gemaakt met verdachte huidafwijkingen uit de top 12, waarbij gebruik wordt gemaakt van de dermatoscoop. Eén casus hiervan wordt gepresenteerd in de tweede bijeenkomst, waarbij de desbetreffende huisarts een onderwijzende rol inneemt. De rest van de casuïstiek wordt nagekeken en voorzien van feedback door de cursusleiders na de tweede bijeenkomst. Na afloop van de cursus worden alle patiëntcasus van feedback voorzien en de leerprestaties van de deelnemers online getoetst.

Huisartsen, die niet in het bezit zijn van een dermatoscoop, kunnen een exemplaar in bruikleen ontvangen of bij deelname aan de nascholing een dermatoscoop aanschaffen tegen gereduceerd tarief. 
 

Praktische informatie

Datum
maandag 24 september 2018 - 15:30 t/m 20:00
Locatie
Van der Valk Molenhoek, Rijksweg 1
6584 AA Molenhoek
Nederland
Accreditatie
11
Kosten
Leden LHV-huisartsenkring Nijmegen e.o. € 470 | Niet-leden LHV-huisartsenkring Nijmegen e.o. € 690